Гробница на маянски принц в Ушул

За наскоро откритата гробница на маянски принц в Ушул

Екип от археолози от университета в Бон, Германия, откри гробница на млад принц  древния маянски град Ушул. Ръководените от проф. Николай Грубе и д-р Каи Делвендал, археолози проучват града, разположен в Кампече, Мексико, от четири години. Целта им е да проучат процеса на централизация и колапс на хегемонните държавни структури в маянските низини, като използват за пример един среден по размери град и връзките му с регионалния център Калакмул.

Комплексът на царския дворец в Ушул е разположен на юг от главния площад в центъра на древния град. Размерите му са 120 х 130 м, състои се от поне единадесет отделни сгради, организирани около пет вътрешни двора. Завършения си вид комплексът добива ок. 650 г. сл. Хр., когато управляващата династия в съседния Калакмул е  в процес на завземане на обширни области от низините.

По време на разчистването на най-голямата дворцова постройка, известна като “структура К2”, през 2011 г. са открити шест панела с релефи, изобразяващи четирима царе от управляващата династия на Калакмул, да играят на топка. Археолозите смятат, че Ушул, който първоначално е бил малко независимо царство, е бил седалище и е управляван периодично от лидерите на династията Каан, на власт също и в Калакмул. Влиянието им обаче отслабва през 705 г. и съществува силна вероятност местната управляваща династия да заема трона за няколко поколения. В началото на ІХ в. Ушул е напълно изоставен.

При разкопки на южните помещения на структура К2 е открита богато обзаведена гробница, която може да се датира от времето непосредствено след края на влиянието на Калакмул. Стените на криптата са направени от тухли, а камерата е покрита със стъпаловидна арка. Във вътрешността на камерата, която е на възраст 1300 години, са открити останките на млад мъж, погребан по гръб със свити ръце. Разположена около него са намерени керамични чинии и пет керамични вази в удивително добро състояние, някои от които украсени с рисунки. Една уникална чиния, изрисувана в прословутия кодексов стил, покрива черепа на починалия.

“Върху една от чиниите има простичко посвещение, написано с елегантно оформени йероглифи, което гласи: “[Това е] съдът за пиене на младия мъж/принц. Още един надпис върху съд споменава млад мъж или принц” – казва проф. Грубе. Макар че тези препратки не са твърдо доказателство за идентичността на починалия, разположението на гробницата и липсата на определени знаци за статуса му, като нефритени бижута, посочват, че мъжът е бил млад член на управляващата фамилия, който не е бил пряк наследник на престола. Вероятна дата на един от съдовете се свързва със 711 г., следователно смъртта на младия принц и изграждането на гробницата могат да се датират към второто или третото десетилетие на VІІІ в. Изключително добре запазената керамика правят тази гробница едно от най-значимите открития в маянските низини.

Източник:   Science Codex

Купа от гробницата на принца; (Archaeological project Uxul / University of Bonn) Снимка: Sci-news.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s